I dag har vi arbejdet med at filte. Vi har læst et par artikler om værkstedsarbejde.
I en af artiklerne snakker forfatteren om at filte med børn.
Der er to måder at filte uld på, vådfiltning og tørfiltning eller nålefiltning. Faktisk kan de to metoder godt kombineres.( Det vådfiltede emne kan man nålefilte på, det skal bare være tørt først).
Til vådfiltning bruger man karteflor, gerne merinould, det er en fin uldtype. (Det bruger man også til nålefiltning)
Man bruger varmt sæbevand, sæben er sæbespåner, du kan bruge brun sæbe, det er bare hårdere for hænderne.
Vi startede med at lave en bold. vi lavede en kærne af sammenrullede uld, omviklet med et stykke uldgarn. Man kan også bruge en korkprop som kærne.
Derefter lægger man karteflor rundt om kærnen og gør det vådt og "nusser" bolden, først med barnehånd(blødt) så med kvindehånd(lidt fastere, så med mandehånd ( fast)
Det er en sjov proces, man kan allerede bruge teknikken med børn i 1. klasse. Selv vi voksne synes godt om at lave bolde.
Efter vi havde prøvet at filte den lille bold prøvede vi at filte et fladt stykke "stof".
Først lægger man karteflor op i den ønskede størrelse på måtten. Derefter lægger man farvet karteflor på. Man hælder dernæst sæbevand på, man starter inde fra midten og udefter,
først "klapper" eller "dupper" man kartefloren sammen.
Når ulden er filtet sammen, kan man filte det endnu mere ved at rulle stykket ind i måtten.
Til sidst skyldes sæben ud af det færdige produkt. Det skal lige tørre, så kan man arbejde videre med stoffet. Jeg tror jeg vil sy en lille pung af mit lille stykke stof.
Man kan også filte "rundt". Hvis man laver en form af bobleplast og pakker uld rundt om, kan man for eksempel filte en færdig pung, man så ikke behøver at vider forarbejde.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar