Vi skal også arbejde med metaltråd eller med metaller, både kobber, bronze og sølv. Det kan også være en disciplin i faget Håndværk og design.
Jeg læste kopierne vi fik fra Sløjdhøjskolen i Esbjerg, her måtte jeg give op - i første omgang - for efter jeg har haft det i hænderne er det lettere at læse!
Til arbejdet med metaltråd er der brug for specialværktøj. Hos Ravstevhus kan man købe et begyndersæt til sølvarbejde.
billedet lånt fra Ravstedhus´hjemmeside |
F.eks. bruger man en skinnetang. Man bruger også en ringskinne, en rigel og save og andre tænger.
Skal man lave ringe eller armbånd er der også hjælpeværktøj : både måleredskaber og "matematik" man kan/skal bruge for at opnå det bedste resultat.
.
Hjælpeværktøj til at måle ringstørrelse Ringmåler og sølvringe.
Hold da op hvor kan man, mens man arbejder med metaltråde og teknikker, få knyttet meget historie til arbejdsgangene! Der er meget historisk man kan fortælle om, megen materiel kultur man kan knytte til undervisningen, der er nu også både fysik og Natur og teknologi man kan knytte til arbejdet med metaltråd - det er faktisk en skattekiste man kan øse ud af!
Vi kunne prøve at arbejde i kobber eller bronze tråd. Et godt sted at købe materialet er hos Ragstedhus. Her får man hurtig respons på sin bestilling.
Først så vi hvordan man fletter piskeflet. Flettemetoden har fået navn efter den måde man hos inuitterne i Grønland fletter hundepiske. Man skal have 8 tråde, de skal deles i to grupper med fire i hver. Tager man en tråd fra højre side, tager man den yderste tråd og den ender som inderste tråd i højre side, de skifter ikke side som en tråd gør i almindelig fletning.
Man skal holde godt styr på højre og venstre side og hvornår man tager fra hvilken side, ellers laver man fejl!"
Man slutter af med at banke med en speciel hammer og gøre det lige og "lækkert". Man kan lave armbånd af den flettede tråd.
En anden teknik vi lærte er Halmflet. En teknik der stammer fra Sverig, her bruger de fletteteknikken til at flette halmfigurer. Det er en teknik, der er spændende til metaltråd.
Man bruger fem tråde. Man fletter over en dorn eller en simpel strikkepind. Tråden bliver hul.
Man tager en tråd og lægger over to tråde, så tager men den tråd der ligger lige før det mellemrum man har lagt tråden over ( altså nummer to tråd man har lagt sin tråd over). Man bruger en dorn - eller en strikkepind til at flette over.
Når man skal have det færdigflettede produkt af, må man lige dreje det lidt, så løsner det fra pinden og man kan ordne enderne.
Man kan bruge teknikken med børn til at lave en halskæde, stykket behøver ikke at være så langt, man bruger et stykke læddertråd til "kæde", perfekt for børn til at få et produkt på en overskuelig tid.
Jeg valgte at prøve at flette i bronze tråd. Jeg valgte halmflet. Men det blev ikke nogen succes! Det var for "hårdt" at flette af, så jeg valgte kobbertråd i stedet og fik lavet en halskæde - som jer er ret tilfreds med.
Halskæden er med vedhæng af kobberflettet og en læddersnor jeg laver en "magisk" knude på.
Vi fik mange gode råd eller ideer fra Kurt Svarre -vores underviser(som vi desværre ikke skal have mere, det var sidste gang, han lader sig pensionere - suk.). Vi fik gode beskrivelse på papir til forskellige arbejdsmåder med metaltråde.
Vi så bl.a. hvordan man laver en sølvring, det vil jeg glæde mig til at prøve til efteråret.
Først skærer man den ønskede længde sølvtråd af, så bøjer man den og får enderne af tråden til at mødes, de skal gå vinkelret på hinanden. Man saver tråden, man klipper ikke, så kommer der en spids på tråden, så kan man ikke sætte den sammen og lodde den.
Man bruger et kulstykke som underlag, når man varmer sølvet. Man bruger også en lavasten.
Sølv har en fantastisk overfladespænding.
Man bruger loddesølv med forskellig smeltepunkt.
Sølv er en fantastisk varmeleder.
Ringen bankes på en ringrigel for at få den rette pasform.
Hvis man vil have en flad ring, banker man det fladt før man klipper stykket til i den rette længde.
Man skal bruge en ambolt der er helt blankpoleret. Der må ikke være ujævnheder på ambolten.
Vikingeflet på dorn, her med en meget tynd metaltråd.
"Maskine" til at trække den flettede /strikkede tråd igennem, for hver gang man trækker tråden igennem bliver den længere og tættere.
En meget let metode er at sno metaltråden, brug boremaskinen (med en krog påmonteret)
Man kan også først flette tråden og så sno den, det giver et sjovt resultat!
En "let" tin man kan er også at skære en figur ud i en sølvplade. man limer en model på pladen og saver direkte i mønsteret på sølvpladen. man sætter en ring i figuren, så kan man sagtens sætte en kæde eller en læddersnor i.
Arbejdet med metal / metaltråde er et arbejde jeg ikke ville være nervøs for at lave med børn.
Børnene vil kunne få et produkt de kan være stolte af og samtidig en masse viden om historiske ting og viden om forskellige metaller.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar