torsdag den 30. april 2015

Arbejde med metaltråd.

 
Vi skal også arbejde med metaltråd eller med metaller, både kobber, bronze og sølv. Det kan også være en disciplin i faget Håndværk og design.
Jeg læste kopierne vi fik fra Sløjdhøjskolen i Esbjerg, her måtte jeg give op - i første omgang - for efter jeg har haft det i hænderne er det lettere at læse!
Til arbejdet med metaltråd er der brug for specialværktøj. Hos Ravstevhus kan man købe et begyndersæt til sølvarbejde.
 


 
billedet lånt fra Ravstedhus´hjemmeside
F.eks. bruger man en skinnetang. Man bruger også en ringskinne, en rigel og save og andre tænger.
 
 
Skal man lave ringe eller armbånd er der også hjælpeværktøj : både måleredskaber og "matematik" man kan/skal bruge for at opnå det bedste resultat.
.
 

 

  Hjælpeværktøj til at måle ringstørrelse        Ringmåler og sølvringe.
 
 
 Halskæde lavet med vikingeteknik, eller en bindeteknik de brugte allerede i vikingetiden.
 
Hold da op hvor kan man, mens man arbejder med metaltråde og teknikker, få knyttet meget historie til arbejdsgangene!  Der er meget historisk man kan fortælle om, megen materiel kultur man kan knytte til undervisningen, der er nu også både fysik og Natur og teknologi man kan knytte til arbejdet med metaltråd - det er faktisk en skattekiste man kan øse ud af!
 
 

 
Vi kunne prøve at arbejde i kobber eller bronze tråd. Et godt sted at købe materialet er hos Ragstedhus.  Her får man hurtig respons på sin bestilling.

 
Først så vi hvordan man fletter piskeflet. Flettemetoden har fået navn efter den måde man hos inuitterne i Grønland fletter hundepiske. Man skal have 8 tråde, de skal deles i to grupper med fire i hver. Tager man en tråd fra højre side, tager man den yderste tråd og den ender som inderste tråd i højre side, de skifter ikke side som en tråd gør i almindelig fletning.



 
 
Man skal holde godt styr på højre og venstre side og hvornår man tager fra hvilken side, ellers laver man fejl!"

 
Man slutter af med at banke med en speciel hammer og gøre det lige og "lækkert". Man kan lave armbånd af den flettede tråd.
 
En anden teknik vi lærte er Halmflet. En teknik der stammer fra Sverig, her bruger de fletteteknikken til at flette halmfigurer. Det er en teknik, der er spændende til metaltråd.
Man bruger fem tråde. Man fletter over en dorn eller en simpel strikkepind. Tråden bliver hul. 
Man tager en tråd og lægger over to tråde, så tager men den tråd der ligger lige før det mellemrum man har lagt tråden over ( altså nummer to tråd man har lagt sin tråd over). Man bruger en dorn - eller en strikkepind til at flette over.
 



 
Når man skal have det færdigflettede produkt af, må man lige dreje det lidt, så løsner det fra pinden og man kan ordne enderne.
 
Man kan bruge teknikken med børn til at lave en halskæde, stykket behøver ikke at være så langt, man bruger et stykke læddertråd til "kæde", perfekt for børn til at få et produkt på en overskuelig tid.
 
 
 
 

 
Jeg valgte at prøve at flette i bronze tråd. Jeg valgte  halmflet. Men det blev ikke nogen succes! Det var for "hårdt" at flette af, så jeg valgte kobbertråd i stedet og fik lavet en halskæde - som jer er ret tilfreds med.
 
 
Halskæden er med vedhæng af kobberflettet og en læddersnor jeg laver en "magisk" knude på.
 
Vi fik mange gode råd eller ideer fra Kurt Svarre -vores underviser(som vi desværre ikke skal have mere, det var sidste gang, han lader sig pensionere - suk.). Vi fik gode  beskrivelse på papir til forskellige arbejdsmåder med metaltråde.
 
Vi så bl.a. hvordan man laver en sølvring, det vil jeg glæde mig til at prøve til efteråret.
 

 
 
Først skærer man den ønskede længde sølvtråd af, så bøjer man den og får enderne af tråden til at mødes, de skal gå vinkelret på hinanden. Man saver tråden, man klipper ikke, så kommer der en spids på tråden, så kan man ikke sætte den sammen og lodde den.
 
 
Man bruger et kulstykke som underlag, når man varmer sølvet. Man bruger også en lavasten.


 
Sølv har en fantastisk overfladespænding.
Man bruger loddesølv med forskellig smeltepunkt.
Sølv er en fantastisk varmeleder.



Ringen bankes på en ringrigel for at få den rette pasform.




 
Hvis man vil have en flad ring, banker man det fladt før man klipper stykket til i den rette længde.
Man skal bruge en ambolt der er helt blankpoleret. Der må ikke være ujævnheder på ambolten.


Vikingeflet på dorn, her med en meget tynd metaltråd.


 
"Maskine" til at trække den flettede /strikkede tråd igennem, for hver gang man trækker tråden igennem bliver den længere og tættere.
 
 
En meget let metode er at sno metaltråden, brug boremaskinen (med en krog påmonteret)
 

Man kan også først flette tråden og så sno den, det giver et sjovt resultat!






En "let" tin man kan er også at skære en figur ud i en sølvplade. man limer en model på pladen og saver direkte i mønsteret på  sølvpladen. man sætter en ring i figuren, så kan man sagtens sætte en kæde eller en læddersnor i. 



Arbejdet med metal / metaltråde er et arbejde jeg ikke ville være nervøs for at lave med børn.
Børnene vil kunne få et produkt de kan være stolte af og samtidig en masse viden om historiske ting og viden om forskellige metaller.

 
 

Hæklet dukketæppe

Temaet "Vild vinter" satte mig i gang med at hækle igen. Jeg har jo fra barndommen hæklet, men har i mange år ikke fundet det særligt brugbart. Teknikken var i mine øjne "gammeldags", men pludselig er det igen blevet "in" og hækle :-). Der er masser af hjemmesider med hækling på internettet, masser af opskrifter man kan finde, på tøj, på tøjdyr, på tasker og på smykker.

Jeg fik noget garn fra min søster, en foræring fra Hendes verden.
Garnet er syntetisk, en garntype jeg normalt undgår at arbejde med, jeg undgår også - hvis det er muligt - at købe tøj udarbejdet i syntetiske materialer. Jeg havde tidligere fået to små nøgler i bomuld, det har jeg valgt at blande med disse garnnøgler.
Jeg vil nemlig hækle et dukketæppe af garnet. Et dukketæppe behøver nødvendigvis ikke at varme, kun at pynte
Garnet er syntetisk, en garntype jeg normalt undgår at arbejde med, jeg undgår også - hvis det er muligt - at købe tøj udarbejdet i syntetiske materialer.
Jeg havde tidligere fået to små nøgler i bomuld, det har jeg valgt at blande med disse garnnøgler.
Jeg vil nemlig hækle et dukketæppe af garnet. Et dukketæppe behøver nødvendigvis ikke at varme, kun at pynte.
 
Jeg ville lave et tæppe i "bedstemors" firkanter, men da jeg skulle i gang kunne jeg simpelt hen ikke huske, hvordan man gjorde! Hurtigt lede i blade/bøger for at finde metoden, men der var ingen hints i de forhåndenværende hæklebøger/blade, så det blev en anden firkant jeg valgte. Og jeg gad ikke finde computeren.

lånt billede fra:


 
Den magiske ring.
 
 
 
 
Jeg har også brugt  projekt "hækl et dukketæppe" til at øve "den magiske ring". Jeg prøvede for et par år siden at bruge den, men dengang kunne jeg ikke få teknikken til at virke, så jeg slog luftmasker op og lavede en ring, men den bliver tit for stor! Den magidske ring kan man få så lille at den næsten er skjult!, Der er magisk!!

 
Jeg har hæklet 34 firkanter, jeg lagde dem op for at finde ud af hvordan de skulle hækles sammen.




 
 
ÅH! der mangler et eller andet, det bliver for uoverskueligt og for rodet!
Der mangler et eller andet!
(Der mangler bl.a. en firkant, jeg må finde noget garn der passer.)
 
Det er en samlende farve!, det bliver en sort kant jeg hækler rundt om alle firkanter og hækler sammen med sort.
 
 
 
Se det gør det!  Jeg har valgt at bruge de sidste rester af nøglerne til at hækle "skøre" firkanter til at "krydre" tæppet med.
 
 
Her er de færdige firkanter lagt op og de blev lagt på forskellige måder, så kunne jeg se hvordan jeg ville have dem siddende - eller ikke have dem siddende!
       
 
Det færdige resultat, der er hæklet en ekstra sort række rundt om tæppet og så til sidst sluttet af med en række musetakker.
 
Sådan et tæppe ville det nok ikke være muligt at alle elever i en klasse kan nå at hækle, man skal nok satse på mindre arbejder til at lære hækleteknikken, så må de elever der fanges hækle i fritiden.
 

fredag den 24. april 2015

Skoletjenesten på Bornholm.

Vi har på holdet lavet et oplæg til kulturinstitutioner på Bornholm.
Det var en del af vores 2. modulopgave.

Vi havde besøg af Ulla Didriksen fra den nyetablerede skoletjeneste (forholdsvis nye).

 
 
Ulla kom med et oplæg om skoletjenesten på Bornholm.
Traditionelt set har der ikke været en koordinering af tilbuddene på Bornholm. Kort fortalt arbejder man med:

- at planlægge  læringsforløb, så bornholmske skoler også oplever vores tilbud, det er tit kun skolerejsende der besøger vores kulturinstitutioner.

 - besøg på kulturinstitution.

 - efterbearbejdning.

Ulla opfordrede os til at bruge den understøttende undervisning i Håndværk og design. Her kan vi lærer  børnene grundteknikker - f.eks. tage symaskinekørekort, lære om farvelæreren ( det kan også bruges i billedkunst), og disse teknikker kan også bruges ude på kulturinstitutionen.

 der er mange brugbare eksempler fra UUV: brug af snittekniv, symaskine, farvelære, tryk, skære i metal, save i sten, save i træ, osv.

Der er BAT aftale med kørsel. Flere skoler har mindst to BAT kort. Så det er ikke en undskyldning for ikke at bruge Bornholms gode kulturtilbud til skolerne.


Kontakt Ulla Didriksen ulla.Didriksen@brk.dk

Kataloget for skoletjenesten Bornholm findes her (2015)

søndag den 19. april 2015

FFM - forenklede fællesmål - dem styre vi arbejdet efter.


Vi skal i alle fag styre efter Forenklede fælles mål (FFM)

Alle fagenes FFM er skåret over samme læst.
De skal alle indeholde tre kompetenceområder..
Derfor er håndværk og design delt op i:

Håndværk - forarbejdning
Håndværk - materialer
Design
 
 
Vi skal som lærere kunne målene udenad - sådan næsten da, vi skal i hvert fald hurtigt få dem ind under huden.
 
Når vi vælger et emne skal emnet ikke styre målene, men målene styre valget af emne.
 
 
Det er et krav at vi bruger IT-mediet  i alle fag. Vi skal dog også huske det håndværksmæssige!
 
 
Et udsnit fra FFM, håndværk og Design
 
FFM er delt op i videns - og færdighedsmål.
 
Der er to "faser" . Har man 1 år til faget skal alt inddrages på dette år, har man 2 år kan det "spredes" ud.
 
 
Der SKAL være en progression!
 
 
 
 
 


Min store taske i hækling og genbrugstrøje.

I temaet "vild vinter" fik jeg ideen til at hækle en taske, hvor siden af tasken er taget af en filtet uldtrøje. Jeg hæklede "en lille tøsetaske" til min nevøs pige (Josefina), det er hans trøje jeg har fået og filtet.
Denne store taske skal være til min søster.
Jeg vidste, jeg ikke ville bruge det lyserøde knyttegarn, jeg havde fundet til Josefinas taske, jeg vil bruge hvidt knyttegarn (trendgarn). Problemet var bare, at det kan jeg ikke købe lokalt, derfor er den forsinket i forhold til resten af hæklerierne.

En sød kollega sad inde med garnet og jeg lånte noget, så var det bare spørgsmålet hvilken størrelse det skal være.

  En hækleprøve måtte laves!
 
Det blev den tyndeste af garnet ( str. 12/12, 12/36 var for tykt)
 
 

  
 
Nu skal der sættes sider på, bunden er hæklet i fastmasker.
 
  Her afprøves sidestykket, passer det mon?
 
Jeg hækler bunden og siderne sammen. For at kunne det må jeg sy en række af kædesting rundt i bunden af det filtede stykke (her bruger jeg den tyndeste udgave af knyttegarnet (12/6). Jeg syr ligeledes kædesting i toppen af stykket, klargøring til at hækle toppen af tasken, denne gang i stangmasker. Jeg har syet sidestykket sammen i hånden med knaphulssting ( der er bare meget længre imellem stingene end jeg ville have taget hvis det var et knaphul jeg syede)
 
 
  Her er bunden næsten hæklet på

Starten på toppen af tasken, jeg skulle nok have lavet kædestingene lidt større og knap så mange
 

  næsten i mål med at hækle toppen, jeg mangler bare en løbegang og fem omgange endnu, så skal der hækles hank, den hækler jeg også på.
 
 
Det med de ekstra fem omgange har jeg droppet, det er federe uden synes jeg.

 
Jeg strikker et bånd til at lukke tasken med. Jeg har valgt at strikke på to pinde. Jeg har slået fire masker op og strikker fra den "samme side" hele tiden, strikketøjet vendes altså ikke.
 

 
Færdig - og vældig tilfreds!
 
Et projekt jeg tror store piget i valgfag godt kunne blive interesserede i at arbejde med, der er stor mulighed for at lave tasken meget personlig.
 
 
 
Et projekt der var lang tid undervejs, det er ikke sådan, når man arbejder på flere projekter ad gangen !